Pedelec modellek

Szerencsére egyre több pedelec kerékpár fut szerte Európában, így a kereslet élénkülésével egyre több gyártó látja meg a fantáziát ebben a szegmensben. A fejlődés olyan jelentős, hogy a nagy kiállításokon már gyakran külön pavilont szánnak a pedelec kerékpárok bemutatására. Jellemzően még külön tesztpályát is kiépítenek, hogy ki is lehessen próbálni a különféle modelleket, így jobban megértve/megérezve a közöttük lévő különbségeket.

A pedelec modellek is már több kategóriára bomlottak.

Egyik lehetséges felosztási lehetőség, a felhasználási mód. Ebből a szempontból tulajdonképpen az a meghatározó, hogy milyen kerékpárba szerelték be a rásegítő rendszert. Lehet tehát városi, trekking, mtb, rekumbens (fekvőkerékpár) vagy például folding, (összecsukható) kerékpár is az alapmodell, hogy csak a legfontosabbakat említsük, mindegyik más-más célra lehet jobban megfelelő.

A másik fontos szempont, hogy milyen távolság megtételére képes az adott pedelec az elektromos rásegítéssel. Vannak olyan modellek, melyeknek hatótávja kisebb, így inkább csak a kritikus pillanatokban – mint a gyorsítás, vagy az emelkedőn való feljutás – érdemes igénybe venni az elektromotor segítségét. Ezek inkább csak összességében 2-4 órás igénybevételt bírnak ki az akkumulátor lemerüléséig, viszont a komolyabb modellek – mint például a GoCycle, vagy a Gruber assist – ennek fejében rendkívül kis tömegűek, így akkor sem jelent gondot a kerékpár használata, ha éppen lemerült az akkumulátor.
A másik végletet a hosszú távon is működőképes modellek jelentik. Ezek közül a BionX-szel szerelt kerékpárok a legkiemelkedőbbek, melyekkel akár 80-100 km-es túrát is meg lehet tenni. Előnye még a BionX-nek, hogy képes a mozgási energiát visszaforgatni az akkumulátorba, magyarán lejtőn és fékezéskor visszatölt, evvel is növelve a hatótávolságot.

Számtalan egyéb csoportosítási mód is létezik, mint az ár, a tömeg, az akkumulátor típusa, hogy első vagy hátsó kerékbe szerelhető, stb. Van tehát választék, legalábbis tőlünk nyugatra, mivel Magyarországon csak most indul ez a szegmens, és csak kevesen foglalkoznak vele…

A konkrét modelleket igyekszünk hamarosan bemutatni.

“Pedelec modellek” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Jó lenne ha a társadalom biztosító is elérhetővé tenné ezt a csodálatos járművet!!!!!!!!! Ha ez esetleg megtörténne kérem értesítsenek rólla!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.