Elektromos kerékpárok hatótávja

Elektromos kerékpár teszt eredmények
Elektromos kerékpár teszt eredmények

Érdekes elektromos kerékpár tesztet olvashatunk az Annyira Más Bringabolt blogján arról, hogy mennyire összehasonlíthatóak a gyártók által megadott hatótáv adatok.

Részletes cikkükben dokumentált módon ismertetik elektromos kerékpár tesztjüket, melyben két speed-pedelec kerékpárt (azaz 45 km/h-ig rásegíteni képes elektromos kerékpárt) próbáltak ki azonos útvonalak és amennyire lehetett, azonos feltételek mellett. Az egyik speed-pedelecben a Bosch Permormance-line középmotorja dolgozott, míg a másikban a német Bulls cég Greenmover hátsó agymotorja, mely visszatöltésre is képes. (Ezzel nyerték meg tavaly a Kékesi csúcstámadást.)

Bulls elektromos kerékpár a Papp-réten
Bulls Greenmover E45 elektromos kerékpár a Papp-réten

A teszt útvonala az Annyira Más Bringabolttól, Budakalászról indulva Pomáz érintésével ment fel a Papp-rétre, onnan a Kisrigó étterem majd a Fagyott katona mellett elhaladva felkanyarodott Dobogókőre, majd onnan a közúton Pilisszentkereszt majd Pomáz érintésével tért vissza Budakalászra. Ez így egy 76 km-es, közel 1100 m szintet megmászó túra, mely nagyrészt gyönyörű erdei utakon halad, gyakran az autós forgalom elől elzártan. Érdemes kipróbálni egyébként bármilyen kerékpárral, de pedelec elektromos kerékpárral különösen!

Elektromos kerékpár teszt eredmények
Speed-pedelec elektromos kerékpárok teszt eredményei

A két rendszer közül a gyári hatótáv adatok alapján a Bosch Performance-line rendszere tud többet 20%-kal (120km), azonban a teszt alapján a Greenmover rendszer messze jobban teljesített, mivel úgy tett meg majdnem kétszer akkora távot és szintet, hogy még nagyobb tartalék maradt az akkujában, mint amekkora távot a Bosch-sal sikerült megtenni…

Bulls elektromos kerékpár Dobogókőn
Bulls Greenmover E45 elektromos kerékpár Dobogókőn

Elég megdöbbentő, igaz? Hogy miképp lehetséges ez?

A rejtély szerencsére nem marad rejtve előttünk. A cikkből egyrészt kiderül, hogy mi az oka a gyári adatokhoz képest nagyon eltérő eredménynek, másrészt arra vonatkozóan is kapunk javaslatot, hogy akkor az elektromos kerékpár iránt érdeklődő számára a hatótáv helyett mi ad inkább támpontot abban, hogy melyik elektromos kerékpárral fog tudni nagyobb távot megtenni.

Nem meglepő módon kiderül az is, hogy mennyire hasznos, ha van visszatöltés az elektromos kerékpáron

A Megdöbbentő hatótáv teszt elektromos kerékpárokon című cikk a linkre kattintva olvasható.

Örülünk, hogy van hazánkban olyan elektromos kerékpár bolt, mely nem csak a gyári adatokra támaszkodik amikor tanácsot ad a vásárlóinak, hanem maga is mélyreható tapasztalatokat gyűjt az egyes modellekről! Csak így tovább!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.