Cape Epic “győztes” Bulls pedelec

A Cape Epic a világ egyik legrangosabb többnapos mountain bike maraton versenye, melyet 2004-óta rendeznek meg minden évben Dél-Afrikában. Úgy tartják, hogy a mountain bike maratonok közül itt a legnehezebb győzni, mivel a terep mind a kerékpárost, mind a kerékpárt különösen kemény megpróbáltatásoknak teszi ki.

A német Bulls is részt vesz ezen a versenyen, ahol eddig rekord számban, 4 alkalommal nyertek, legutóbb épp 2016-ban. A Bulls azonban nem csak kiváló mountain bike-okat gyárt, hanem pedelec-eket is. Így adta magát az ötlet, hogy az egyik elektromos montijukat “elindítsák” a 8 napos, 647 km-es versenyen.

Bulls csapat, háttérben a pedelec

A verseny szabályai (még) nem teszik lehetővé, hogy a Cape Epic valódi, rajtszámmal rendelkező szereplőjeként induljon egy pedelec, így a Bulls gép mint kamerás közvetítő indulhatott csak. A villanybringa nyergében Stefan Zahm ült, akin több kamera közt, egy 360 fokos képrögzítő is volt. Így több kameraállásból is élőben közvetített az Epic-ről. Ennek a megoldásnak köszönhetően a képernyők előtt ülők jobban “beleláttak” a versenybe mit korábban. Az addig alkalmazott közvetítő eszközök, mint a helikopter vagy a motorkerékpár ugyanis nem tudták mindenhová követni a versenyzőket. Egy pedelec viszont igen, hisz ott megy, ahol a többi kerékpáros. Hála az elektromotornak a közvetítéshez szükséges eszközök plusz tömege sem jelentett gondot.

Stefan Zahm a Bulls e-monti nyergében

A Bulls pedelec több szempontból is nagyon jól szerepelt a versenyen: egyrészt a nyeregben ülő Stefan, aki korábbi többszörös Cape Epic bajnok, végig tartotta a tempót az élbollyal és a versenyt megnyerő “hagyományos” csapattársaival. Nem is akárhogy, elmondása szerint egészen szürreális élmény volt számára így a verseny, mivel korábbi tapasztalatai alapján tudja, hogy milyen kemény megpróbáltatás egy-egy szakasz a “sima” montival, a pedelec-el viszont nagyon könnyű volt az egész.

A teljesítmény melletti másik szempont, ahol jól teljesített a Bulls pedelec, a megbízhatóság. Azon a terepen, ahol a szerelők szerint minden alkatrész legjobb esetben is csak fele annyi ideig bírja, mint más versenyeken, a német elektromos monti műszaki probléma nélkül ment végig. Ennél jobb ajánló levelet úgy gondoljuk keresve se találhatnánk a Bulls elektromos kerékpároknak!

Bulls E-Stream EVO Zebra FS29

Maga a kerékpár egyébként (egy-két apró, Cape Epic specifikus módosítástól eltekintve) egy széria pedelec a Bulls kínálatából, a Bulls E-Stream EVO Zebra FS 29.  A Zebra verzió alapját képező, E-Stream EVO 2, illetve EVO 3 elektromos kerékpárok szintén megtalálhatóak a pedigrés gyártó pedelec-jei között.

A Cape Epic-et elsőként teljesítő pedelec-ről készült dokumentumfilmet megtekinthetik az Annyira Más Bringabolt oldalán itt.

Bulls elektromos kerékpárokat megtalálja itt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.